måndag 7 december 2015

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. 
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 29 november 2015

Saffransbröd eller Lussekatter

Första advent idag, inte för att man kan tro det, med blåst, ösregn och 6 plusgrader, men mysigt blir det när adventsljusstakar och julgardiner kommer upp och lussekatter är ett måste en dag som denna, så tokgott, då jag inte gillar russin dekorerar jag mina med pärlsocker, ännu godare :-), årets grej är ju saffransemlor, det tänkte jag testa snarast.
 
Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt.
Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten 
 
Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med äggblandningen. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag.