onsdag 3 december 2014

Saffransskorpor Saffransbiscotti

Gjorde lite saffransskorpor idag, tokälskar dom, de är så goda och de blir ännu smarrigare om man doppar halva skorpan i choklad :-) . Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake. 

Saffransskorpor
100 g smör 1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl  sötmandel, grovt hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.( Fast jag gjorde så att jag stötte saffranet i en mortel med en sockerbit, hällde på 1 msk vodka och lät det dra i 15 minuter. Värmde inte saffranet med smöret utan rörde istället sedan ner saffranet i degbunken tillsammans med det smälta smöret och äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vänd ner det i bunken
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

lördag 15 november 2014

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. Vet inte vad priset för saffran är i år, men för några år sedan kostade en påse saffran på 0,5 gram  kostade runt 40 kronor, det året kostade bara saffranet i lussekatterna 80 kronor. Blir allt lite saffransbak till första advent, funderar på saffransbullar fyllda med vit choklad eller mandelmassa. Saffran är egentligen himla gott, ändå använder jag det bara just runt jul, ja det är väl det som gör det så speciellt också, att man inte äter det året om.
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

tisdag 4 november 2014

Saffransbröd med honung

Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat
Saffransbröd med honung
500 gram vetemjöl
250 gram fullkornsvetemjöl
50 gram jäst
4 dl kallt vatten
1/2 gram saffran, 1 påse
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung, jag tog flytande honung.

Gör så här:
  1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
  2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
  3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
  5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

onsdag 24 september 2014

Björnbärspaj med strössel

Bakade lite härligt god björnbärspaj för ett tag sedan när jag hade turen att plocka några liter, blev så gott med vaniljströssel på och en massa vaniljsås :-)
Pajdeg:
150 gr smör
0,75 dl socker
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten


Fyllning: 1 liter färska/frysta björnbär
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl


Vaniljströssel:
100 gr smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop mjöl, socker och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajformen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
  5. Smält smöret till vaniljströsslet. Dra av kastrullen från plattan.
  6. Blanda i socker, vaniljsocker och vetemjöl direkt i kastrullen. Det ska bli en grynig massa. Ha i lite mer mjöl om den är för lös. Ställ vaniljströsslet åt sidan.
  7. Häll björnbären i pajskalet.
  8. Strö ut vaniljströsslet över bären.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Passa så att vaniljströsslet inte blir bränt. Täck med aluminiumfolie i så fall.

söndag 7 september 2014

Vaniljhjärtan


De bakade ju vaniljhjärtan på Hela Sverige Bakar nu i veckan, de är så himla goda men inget man bakar varje dag direkt då de tar lite tid att göra, men det är värt besväret. Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.

Vaniljhjärtan
16 stycken

Mördeg:
4 dl vetemjöl      
1 dl potatismjöl      
3/4 dl socker      
1 äggula      
200 g smör

Vaniljkrämsfyllning:       
1 1/2 dl mellangrädde      
1 äggula      
2 tsk socker      
1 msk potatismjöl      
2 tsk vaniljsocker 

Garnering:       
florsocker 

Gör så här:


  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

torsdag 10 juli 2014

Blåbärsglass

Glass är ju perfekt nu när det är så varmt ute och blåbär hör ju verkligen till sommaren, tog frysta blåbär men har man färska så är det ju toppen.
 
Blåbärsglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl socker
500 gram blåbär, frysta funkar fint + 1 dl socker

Gör så här:
  1. Häll blåbär och socker i en kastrull, låt detta koka upp och låt sedan småkoka på svag värme i 20-25 minuter. Stavmixa purén och låt den bli helt kallt. Orsaken till att jag kokar den är att det blir en halvtjock sylt som gör att glassen inte blir isig.
  2. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner  blåbärspurén i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 

onsdag 2 juli 2014

Dulce de leche glass med karamelliserade hasselnötter

Fick ju som jag nämnt tidigare hem tre olika varianter av Dulce de Leche från Pampas Deli , deras Classic och Baking Dulce De Leche har jag testat och nu var det äntligen dags att prova på deras Ice-cream Dulce de Leche.  Ville ha lite mer tuggmotstånd i glassen så därför blandade jag ner lite karamelliserade hasselnötter. Kan jag säga att det blev gudomligt gott :-) , deras Dulce de Leche var kanongod att ha i glass, självklart slank det ner en och annan sked under glasstillverkningen :-) för att göra den extra god som ringlade jag lite Classic Dulce de Leche över. För att få en extra glassig Dulce de Leche sommar så har de nu ett erbjudande där man kan köpa 1 kg ice-cream + 1 burk 450 g classic Dulce de Leche till ett rabatterat pris.

Dulce de leche glass  med karamelliserade hasselnötter
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl muscovadosocker, ljust
2 dl Ice-cream Dulce de Leche från Pampas Deli

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner  Dulce de Leche i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda ner de karamelliserade hasselnötterna innan glassen är helt fryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva med de karamelliserade hasselnötterna  och ställ in den i frysen några timmar. 
Karamelliserade hasselnötter
(receptet kommer från Bara en kaka till)

100 g hasselnötter
0,75 dl råsocker
1  rågad tsk flingsalt
0,25 dl vatten

Gör så här:
  1. Rosta hasselnötterna i ca 3-4 min i en torr, het stekpanna. Häll  över dem på en tallrik.
  2. Blanda ner råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan och rör om. Det kommer att koka upp och bubbla, och färgen kommer att gå från ljust gyllene till bärnstensfärgad. Det brukar ta ca 1-2 minuter.
  3. Ta sedan av stekpannan från värmen, rör ner de rostade hasselnötterna och blanda snabbt ihop dem, de stelnar fort.
  4. Häll upp dem på ett bakplåtspapper, platta ut dem något.
  5. När de stelnat helt grovhackar du dom i mindre bitar.