fredag 24 juni 2016

Jordgubbstårta




Idag är det midsommarafton och givetvis hör en jordgubbstårta till midsommar, fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott. 

Midsommartårta

Ca 10 bitar

Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor

Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med

Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös

Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Gör så här:

Tårtbotten: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. 
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
  6. Låt kakan vila några minuter i formen. 
  7. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
Lemoncurd:
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
Jordgubbsmousse:
  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 
  2. Mixa jordgubbarna till en puré. 
  3. Blanda purén med sockret och koka upp. 
  4. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. 
  5. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
Montering: 
  1. Dela tårtbotten i 3 delar. 
  2. Lägg en tårtbotten på ett fat. 
  3. Bred på lemoncurdgrädden. 
  4. Lägg på nästa tårtbotten. 
  5. Bred på jordgubbsmoussen. 
  6. Lägg på sista tårtbotten
  7. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. 
  8. Vispa grädden till ett fast skum. 
  9. Täck hela tårtan med hälften av grädden. 
  10. Spritsa resten av grädden på sidorna.
  11. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket. 


onsdag 8 juni 2016

Pinocchiotårta

Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta, ja den har många namn men är himla god  och perfekt att fylla med färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor, lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.

Herrgårdstårta
14 bitar

Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån

Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)
300-500 gram skivade jordgubbar

Ugn: 150°

Gör så här

  1. Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
  2. Vispa ner en äggula i taget.
  3. Tillsätt mjölken.
  4. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
  5. Vispa till en jämn smet.
  6. Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
  7. Vispa ner resten av sockret.
  8. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
  9. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
  11. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
  12. Lossa kakan med en stekspade.
  13. Låt kallna på pappret.
  14. Förvara bottnen under långpannan.
  15. Vid servering: Dela kakan på mitten.
  16. Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.

torsdag 2 juni 2016

Rabarberglass

Rabarberna växer  rejält nu i trädgården, tänkte göra lite rabarberpaj till helgen innan de blir allt för
stora, men vad passar inte bra nu i det fina och riktigt varma vädret vi fått om inte lite svalkande rabarberglass
  Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft  1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen.

onsdag 11 maj 2016

Nyheter från Cloetta




Jag är med i Cloettas bloggnätverk och brukar få lite av deras nyheter hemskickat, verkligen en välfylld påse denna gång med massa goda nyheter, favoriter var de nya sockerbitarna som finns att köpa på Coop. Allt finns att köpa i butik från vecka 20.



Ahlgrens bilar Modell A16 Nu är allas vår favoritbil tillbaka med en helt ny modell. Lägg i en extra växel och testa den nya modellen med samma kaross som originalet men med helt andra, smakfulla egenskaper. Modell A16 står helt enkelt för en ny årsmodell av Ahlgrens bilar 2016. Alltid kul med nya varianter av Ahlgrens bilar även om jag föredrar originalet, men de är goda och barnen gillar dem.

Malaco Gott & Blandat Fruktsallad  utökar godisfamiljen med en ny smarrig blandning. En perfekt mix av ditt favoritgodis med syrliga och söta fruktsmaker. Påsen innehåller välkända klassiker som vattenmelon, persika och körsbär men även nya exotiska tillskott i form av ananas, apelsin och kiwi. Goda dessa med och de går hem hos barnen.
.
Läkerol YUP Melon Sour En fräsch nyhet från Läkerol YUP i den spännande smaken Melon Sour. Den mjuka sockerfria pastillen är sötad med stevia och strödd med syrlig xylitol som får din mun att vattnas. Dessa gillar jag.

Cloetta MüsliBITE Nuts är en chokladbit fylld med müsli och fruktjuice, överdragen med mjölkchoklad. Den här mumsiga chokladbaren är ett perfekt mellanmål för dig som är på språng. Kommer att finnas tillgänglig hos Pressbyrån och 7-eleven.

Cloetta Plopp Rabarber klassikern sedan 1940-talet, lanseras nu i den nya uppfriskande smaken rabarber. Denna härliga toffeefyllda mjölkchoklad med smak av rabarber är perfekt när du vill unna dig det där lilla extra eller uppvakta någon du tycker om. Härligt somrig smak.

Lösgodis
Sockerbitar Saltlakrits Mjukt, härligt skum med smak av salmiak och saltlakrits. Så tokgod, kommer absolut löpa dessa igen

Sockerbitar Frukt Tre sorters härligt fruktskum med smak av blåbär, jordgubb och ananas. En blandning av sött och surt i klassisk välkänd form. Himla goda, köper alla gånger köpas igen.

Naturgodis i lösvikt
Kanelmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk mjölkchoklad och rullad i kanel.
Jordgubbsmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk vit choklad och rullad i jordgubbspulver.
Bärcrisp - Riscrisp, täckt av belgisk vit choklad och kanerad i bärpulver.
Salt limelakrits - Saltlakrits, täckt av vit belgisk choklad och kanderad med syrligt
lime-fruktpulver

Här är favoriten Jordgubbsmandel och kanelmandel.

 Nutrisal Dry roasted Cashew - I smakerna pepper & salt, Crystal sea salt och Sweet Rosemary.Nutrisals nötter torrostas alltid över öppen eld i fabriken i Helsingborg, och smaksätts med naturliga kryddor för att behålla alla de nyttiga ingredienser och egenskaper nötterna har.

lördag 23 april 2016

Mjölkchokladkladdkaka med chokladkräm


2 av killarna fyller år i april och han som blev 6 gillar inte längre grädde, något han tokgillat innan, så gräddtårtor är uteslutet numera, men kladdkaka ville han ha. Testade en här gjord på mjölkchoklad, blev himla god, kommer garanterat göra denna flera gånger. Perfekt kladdig och len i smaken.


Kladdkaka
125 g smör
200 g mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen
kokos eller ströbröd

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
Nonstop eller annat att garnera med


Gör så här:
1.       Sätt ugnen på 175 grader.
2.       Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen    smält.
3.       Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4.       Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
5.       Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
6.       Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
7.       Låt den svalna i formen.
8.       Chokladkräm:Koka upp grädden i en kastrull.
9.       Hacka chokladen.
10.   Rör ner den och vaniljsockret i grädden.
11.   Rör om till chokladen har smält. Låt svalna något. Bred krämen över kakan och garnera gärna med tex nonstop 

.