torsdag 27 juni 2013

Lakritsglass på turkisk peppar

Här blir det inte så mycket bakat just nu och jag kan ju inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen :-D och det känns inte meningsfullt att fylla upp hela frysen med bullar och kakor som i slutändan inte blir uppätet. Men glass gjorde jag idag iallafall, saltlakritsglass, så tokgott och med mycket lakritssmak, för att göra det ännu godare så ringlade jag lakritssås i glassen innan jag frös in den :-). Har gräddfil hemma i kylen funderar att baka något på det imorgon. En mjuk pepparkaka kanske :-)

Lakritsglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1 dl socker
1 påse turkisk peppar, de hårda karamellerna (150 gram) 


Gör så här:
  1. Koka upp mjölk och grädde och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Krossa hela påsen med turkisk peppar, jag gjorde det med hjälp av kaveln, lätt de ligga kvar i den oöppnade påsen, la dubbla fryspåsar runt innan jag bankade på dom. 
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, blanda ner den turkiska pepparn och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.Den turkiska pepparn kommer nu smälta helt. Rör under tiden så att den turkiska pepparn inte fastnar i botten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva gärna med lakritssås.

lördag 15 juni 2013

Jordgubbsglass

Äntligen finns det gott om svenska jordgubbar och dyra var de inte heller, 20 kronor asken så då är det perfekt att passa på att göra glass, för måste absolut göras på svenska färska jordgubbar, inte frysta från frysdisken. . Och den här blev  krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen. Använde enbart vispgrädde men det går att göra med 2,5 dl grädde och 2,5 dl mjölk 3%  istället.

Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde eller 2,5 dl grädde och 2,5 dl mjölk 3%

6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
  2. Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  5. Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  9. Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
  10. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.

onsdag 12 juni 2013

Raberberkaka med hasselnötstopping



Bakade en riktigt god rabarberkaka med knaprig hasselnötsglasyr på idag, så tokgott, egentligen skall det vara mandelspån men det var slut så det fick bli hasselnötter istället. Sedan så hade jag inte gräddfil hemma utan tog turkisk yoghurt vilket funkade fint det med. Men gör inte som jag  och ta en mindre form än 24 cm :-)  för kakan blev lite hög och när glasyren sedan lades på och gräddades i ugnen så bubblade en del av, framförallt smöret i glasyren, men vad gjorde det då det ändå blev ett gott knaprigt täcke på,tror inte någon skulle märka någon skillnad.

Kaksmet:
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 400 g rabarber

Hasselnöts/ Mandelglasyr:
100 g smör
100g  hasselnötsspån/mandelspån
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
2 msk mjöl
1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen.   
  3. Rör smör och socker ljust och pösigt. 
  4. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. 
  5. Rör ner gräddfilen. 
  6. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten.
  7.  Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  8. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2-3 cm långa. 
  9. Tryck ner rabarberbitarna tätt i smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter. 
  11. Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till hasselnöts/mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret.
  12. Bred hasselnöt/mandelglasyren över ytan och grädda i ytterligare ca 15 minuter. 
  13. Servera med vaniljså, vaniljglass eller lättvispad grädde till.

måndag 10 juni 2013

Morotsglass


Här kommer ett litet förslag på en annorlunda smak på glass, morotsglass låter kanske lite crazy men det blir himla smarigt, söt och gott, svårt att förklara var det smakar mer än att det var riktigt mumsigt. precis som med morotskaka så smakar det ju inte bara en massa morötter liksom.

Morotsglass
2 1/2 dl strösocker
3 äggulor
5 dl mjölk
2 kanelstänger
2 dl finrivna morötter
200 gram philadelphiaost eller annan cream cheese
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Vispa socker och ägg poröst.
  2. Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt kanelstänger och morötter och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  3. Vispa ner äggsmeten och fortsätt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar något, men den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna.
  4. Plocka upp kanelstänger och rör ner cream cheese och vaniljsocker och rör till sist i grädden.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om vad tjugonde minut under 3-4 timmar.
  6. För att göra glass i glassmaskin, vilket jag gör så låt då krämen bli helt kall, låt den gärna stå och mogna i kylen över natten och följ sedan instruktionerna för din glassmaskin.
Receptet kommer från  boken Sommarens Söta. 

onsdag 5 juni 2013

Cookie dough ice cream

Lite kakdegsglass är aldrig fel nu i sommarvärmen :-), har sett att Arla har börjat med mjukglass på tetrapack, det blir allt något jag måste testa till helgen :-) såg nämligen att det går att göra i glassmaskinen, så går det fortare.

Cookie dough ice cream
2,5 dl vispgrädde 40%
2,5 dl standarmjölk 3%
1 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
1,5 dl socker
6 äggulor
1/2 sats kakdeg

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Dela kakdegen i småbitar och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i de kakdegen som du delat i små bitar och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

söndag 2 juni 2013

Strösselrutor



Baka lite mumsiga strösselrutor idag, de blev härligt saftiga och luftiga och det är ju lätt att variera glasyren efter tycke och smak.  Enkla och lättbakade och jag tycker att de funkar fint att frysa även om det är glasyr på, annars kan man om vill frysa in den vänta med glasyren tills den skall serveras. Perfekta till tex barnkalaset .

Strösselrutor
ca 20 stycken

Kakan:

150 gram smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
50 gram smör
ca 8 dl florsocker
ca 2 msk vatten
strössel

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Häll i mjölken och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten i en långpanna ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Jag använde en långpanna på 35x26 cm och tycker de blev lagom höga.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
  7. Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och vatten, rör slätt. 
  8. Bred glasyren på kakan och strö över kakpynt. Skär i rutor när glasyren har stelnat.

onsdag 29 maj 2013

Jordgubbspaj med lemoncurd och vit choklad




Snart stundar jordgubbstider, som jag längtar :-), så gott, här har jag gjort det lätt för mig och fyllt ett pajskal med vispgrädde, lemon curd, vit choklad och färska jordgubbar. Så fort de svenska jordgubbarna börjar dyka upp måste jag baka både paj, jordgubbsglass och annat gott med just jordgubbar. Har testat att göra jordgubbsglass nu under vintern med utländska jordgubbar, det var inget hit då det inte smakade så mycket jordgubbar.  Det går åt många kartonger jordgubbar här under jordgubbssäsongen :-)så gott med solvarma jordgubbar och lite grädde eller vaniljglass till. 
 
Jordgubbspaj
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd
500 g jordgubbar
Riven vit choklad

Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med äggulan, arbeta snabbt ihop till en deg i matberedaren.   
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila kallt i 30 minuter i kylen. 
  3. Grädda i 15 minuter i 225 grader och låt svalna. 
  4. Vispa grädden och rör i lemon curd. Klicka i pajskalet och fyll på med jordgubbar och strö över riven vit choklad.

söndag 26 maj 2013

Rabarberscones och rabarbersylt



Gjorde lite härliga rabarberscones i helgen som jag serverade med rabarbersylt som jag gjorde i fredags, så tokgott :-)

Rabarbersylt

1 kg rabarber

1/2 dl vatten

1 kg syltsocker


Gör så här

  1. Skölj rabarbern och skala den om det behövs. 
  2. Skär den i 1 cm breda bitar och koka upp tillsammans med vattnet. 
  3. Koka i 10 minuter.
  4. Rör i syltsocker och koka upp under omrörning i 3–5 minuter. 
  5. Häll upp på väl rengjorda varma burkar och sätt på locket och låt kallna. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt.Det sägs skapa ett vakuum i burken samt att den varma sylten tar död på eventuella bakterier som kan finnas i locket.  Förvara svalt och mörkt.  Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.



Rabarberscones

200 g rabarber
3 msk socker 


Deg:

5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
1 dl mjölk 


Gör så här:

  1. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda bitarna med sockret. Sätt ugnen på 225 grader 
  2. Blanda mjöl, socker, smör, bakpulver och salt i en matberedare 
  3. Tillsätt ägg och mjölk och blanda ihop till en deg. 
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in rabarberbitarna, men inte den vätska de eventuellt avgett. 
  5. Platta ut degen till en 2 cm tjock kaka och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Skåra med mjölad kniv. 
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

fredag 24 maj 2013

Rabarbergrottor

Gjorde rabarbersylt igår och vad passar då inte bättre än att göra lite rabarbergrottor, så gott och går snabbt och lätt att göra. 
 
Rabarbergrottor
20-25 stycken
 
200 gram smör   
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning
1 dl rabarbersylt, tror dock inte jag använde så mycket.
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick sylt i varje hål.    
  6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.

onsdag 22 maj 2013

Rabarbermarmelad

Tänktew göra lite rabarbersylt eller rabarbermarmelad imorgon, här är det recept jag använde mig utav tidigare åt, tyvärr har jag aldrig fått tag på mer röda rabarber som gör sylten så där härligt rosa/röd.  Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Eller varför inte till rabarbergrottor eller glass.

Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång

Gör så här:

  1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
  2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
  3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
  4. Tag ur vaniljstången.
  5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

måndag 20 maj 2013

Rabarberkompott

Rabarberna växer för fullt i trädgården, trodde inte de skulle bli så många, men nya är på väg upp och några bör nog skördas snart innan de blir allt för stora. Är sugen på att baka bröd med rabarber och även att testa på att göra rabarbersirap, såg ett recept på det i någon tidning, minns inte vilken bara. Annars är både rabarbersylt och rabarberkompott himla gott.

Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft några dagar med värme och sol, även om det varit mulet större delen av dagen samt regnat lite så har det varit varmt idag med.Och igår regnade det rejält på eftermiddagen och kvällen, fast det behövdes.
Rabarberkompott
400 gram  rabarber
0,5 st  vaniljstång
1 dl  socker
0,5 dl  vatten
Gör så här:
  1. Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. 
  3. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. 
  4. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. 
  5. Låt svalna och ställ sen kallt.

fredag 17 maj 2013

Rabarberkaka med crumble



Skördade årets första rabarber idag och mina allra första egna, vi satte plantor förra året, det räckte precis till denna kaka men fler är på väg upp ur jorden, ja det är en rabarberkaka med ett härligt knaprigt täckte, så tokgott och sött :-), helt min smak, serveras givetvis med en massa vaniljsås. 

Rabarberkaka med crumble



Kaka

6 msk gräddfil (hade inte gräddfil så jag tog philadelphiaost istället)

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

75 g smör, rumsvarmt

50 g hasselnötter, hackade (tog mandel istället)



Crumble

50 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

2 msk ljust muscovadosocker

1 1/2 dl vetemjöl



Fyllning

225 g rabarberstjälkar

2 msk vetemjöl

1/2 dl strösocker



 Gör så här:

  1. Börja med crumblen: smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop. 
  3. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Fyllning: Skär rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar. 
  6. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker. 
  7. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger under tiden.
  8. Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål. 
  9. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. 
  10. Tillsätt smöret till mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg. 
  11. Vänd ner hasselnötterna. 
  12. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
  13. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. (Min var på 22 cm.)
  14. Lägg rabarberblandningen ovanpå. 
  15. Ta fram crumblen som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
  16. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. (Min tog 55 minuter på sig att bli klar)
  17.  Prova om kakan är klar med en sticka.