lördag 16 februari 2013

Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är himla gott och passar perfekt nu när det varit alla hjärtans dag . Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.

Vaniljhjärtan
16 stycken

Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 äggula
200 g smör
 
Vaniljkrämsfyllning:
1 1/2 dl mellangrädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker 
  
Garnering:
florsocker 

Gör så här:
  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

4 kommentarer:

  1. Visst är det gott med vaniljhjärtan!! Och det ska vara äkta vaniljkräm i, sån fuskkräm som finns i de köpta är inte lika gott!!

    SvaraRadera
  2. Ja sånna är goda... Aldrig testat att göra egna men det ska man kanske göra;)
    Trevlig helg
    Kram på dig
    Från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  3. Inte ofta vi handlar hem kakor men när det väl händer så är vaniljhjärtan en av favoriterna faktiskt!

    SvaraRadera