måndag 21 maj 2012

Rabarberglass


En favorit från förra sommaren, rabarberglass, passar bra nu när rabarberna äntligen dykt upp, tyvärr har vi ännu inte planerat några egna rabarberplantor, så jag är tvungen att köpa i affären, men vad gör det när rabarber är så gott :-). Får se till att planera rabarber i år så att vi får rabarber nästa år. 

Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft 
1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen. 

8 kommentarer:

  1. Låter mycket gott, har aldrig smakat på rabarberglass tidigare...

    SvaraRadera
  2. Den här glassen skulle jag gilla massor!

    SvaraRadera
  3. Jag tror på att smaksätta glassen med rabarber, mynta och mandel. Vad tror du? :-)

    SvaraRadera
  4. Jag ska fira att vi också fått fint väder idag med att äta glass i solen... :)

    SvaraRadera
  5. Nytt med rabarberglass, men absolut säkert hur gott som helst!

    SvaraRadera
  6. Rabarber är ju såå gott!

    SvaraRadera
  7. Amy: supergott :-)
    Hovkonditorn: :-)
    Tina: Så gott :-)
    Matarkivet: Ja nu när vi har haft så supefina dagar är det allt gott med glass :-)
    Mårtensson: Ni får ta och starta upp er glassmaskin igen :-)
    Sara: Håller med :-)

    SvaraRadera