fredag 20 januari 2012

En helt vanlig rulltårta

En vanlig klassisk rulltårta är så gott,man glömmer bort hur fort och busenkelt det är att göra en rulltårta, perfekt när man får oväntade gäster. Funkar också fint att frysa eller göra rulltårtsbakelser av. Vem minns inte rulltårta man fick med spritsad grädde och en persikohalva :-).

Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.

Rulltårta
3 ägg
200 gram strösocker
50 gram mjölk
160 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
10 gram bakpulver

Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
200 gram sylt till fyllningen.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda i mjölken.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten jämnt i längpannan och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
  6. Strö över strösocker på kakan och lägg på ett bakplåtspapper och sedan en bakplåt. Vänd upp hela kakan så att den hamnar på det sockrade pappret.
  7. Drag försiktigt bort bakplåtspappret, det kan hjäpla att pensla med kallt vatten.
  8. Låt den svalna lite och bred sedan på sylt. Rulla ihop, ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kvar en stund i pappret innan du skär upp de.
Drömrulltårta: Byt ut 20 gram av mjölet mot kakaopulver och bred på en smörkräm istället för sylt.

13 kommentarer:

  1. Ja, tänk så gott det kan vara med rulltårta! Ser extra gott ut med glassen och bären till. Persikobakelsen minns jag också bra. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, rulltårta är något jag bakar allt för sällan och den är ju så god. Gillar också att servera glass till!

    SvaraRadera
  3. Ibland är det enkla som är såååå gott.min son gillar inte heller tårta eller cupcakes.

    SvaraRadera
  4. Jag älskar din blogg!!
    jag följer dig på bloglovin..
    lägg gärna till mig http://www.bloglovin.com/blog/3393009/mammastartor

    SvaraRadera
  5. Visst är det lätt att gamla klassiker glöms bort bland alla cupcakes och macroner, lite synd faktiskt.

    Ha en fin helg.

    SvaraRadera
  6. Man ska inte glömma bort eller underskatta klassikerna.

    SvaraRadera
  7. Ser gott ut! Bra idé med lite glass och bär till för att piffa till rulltårtan lite. :o)

    SvaraRadera
  8. Så gott det ser ut, instämmer med de övriga att man icke ska förglömma gamla klassiker!

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer, ja man glömmer bort de gamla klassikerna nu när det finns så mycket nytt som macarons, cake pops och cupcakes, men rulltårta är allt tokgott :-)

    SvaraRadera
  10. Definitivt en underskattad klassiker!

    SvaraRadera
  11. Jag älskar det faktum att det nästan alltid är gamla klassiska bakverk och efterrätter som vinner i smak. Princesstårta, rulltårta, dammsugare och biskvier, toppar alltid makroner och cupcakes. För att inte tala om de enklaste grejerna: Vanlig kladdkaka, chokladbollar eller marängsviss. Sjuuukt gott, och extremt simpelt.

    SvaraRadera
  12. Sanna: :-)
    Vanessa: Kan inte annat än hålla med :-)

    SvaraRadera
  13. jag kan verkligen tycka att det där är så löjligt gott, borde göra det oftare!

    SvaraRadera