torsdag 29 september 2011

Kryddivar

Testade ett bröd ur senaste nummet av Baka, ett riktigt härligt riktigt grovt bröd med hela korn och gjord på surdeg. Är alltid fascinerande att ser att få bröd att jäsa helt utan jäst, visst jäsningen tar mycket längre tid, mitt bröd jäste nog runt 8 timmar innan det hade jäst klart. Gott blir det och mättar bra, kan inte bli bättre. Favoritmjölet när det gäller brödbakning är Wästgötarnas mjöl, ett mjöl som producera i ekologiskt jordbruk,de är 8 bönder tror jag, inte massproducerat på stora fabriker och närproducerat då det är bönder härifrån Västra Götaland, vilket gör att jag kan köpa mitt bröd i min Ica-butik. Kan inte bli bättre. Extra kul att man på varje mjölpåse kan se vilken bonde som mjölet kommer ifrån. Det är klart, de lite ovanligare sorterna som jag skulle vilja testa att baka med, tex Emmer, finns ju inte på ICA och mjölet är ju lite dyrare än "vanligt" mjöl, men jag betalar gärna lite extra för det.  Receptet på brödet kommer ursprungligen  från surdegsbageriet Alvar & Ivar, ett bageri jag besöker emellanåt när jag är trött på att baka eget surdegsbröd :-), finns så mycket gott surdegsbröd där.

DAG 1, Skållning:
2 dl kokande vatten
150 g (1 ¾ dl) hela dinkelkorn
50 g (¾ dl) linfrön

Blanda ihop i en skål. När blandningen svalnat, ställ in den i kylskåpet tills nästa dag.

DAG 2
Skållningen från dag 1
120 gram aktiv rågsurdeg
2,5 dl kallt vatten
120 g (2 dl) fullkornsmjöl av emmer (kan bytas ut mot grovt råg eller dinkel)
120 g (2,5 dl) fullkornsmjöl av dinkel
120 g (2,5 dl) siktat dinkelmjöl
10 g (1 msk) havssalt
5 g (1 msk) anis, hela frön
5 g (1 msk) fänkål, hela frön

Garnering: t ex dinkelflingor

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på låg växel i  cirka 6 minuter. Den skall väldigt lös och kladdig men ändå lite elastisk. 
  2. Fördela degen i en större (1,5-liters) eller två mindre (3/4-liter) smorda formar. 
  3. Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten. Jästiden beror på temperaturen i rummet. Räkna med att det kan ta flera timmar. 
  4. Grädda limporna i 200° i cirka 45 minuter. 
  5. När innertemperaturen på bröden ligger mellan 95° och 98° är bröden klara. Använd en köks/stektermometer.

7 kommentarer:

  1. Jag älskar grovt bröd, men har inte vågat mig på surdeg än, det verkar lite komplicerat =/ Men det ser otroligt gott ut och låter toppen, så jag kommer nog ge det en chans någon dag framöver ;)

    SvaraRadera
  2. Mums, låter gott :) Har inte tittat igenom senaste baka. Surdegsbageriet Alvar och Ivar, min syster känner nån av dem :)

    SvaraRadera
  3. Är också sugen på att prova det där brödet. Sen fanns det ju dessutom flera andra recept från Alvar & Ivar som verkade riktigt trevliga. Synd bara att dom inte hade med receptet på sin rågsurbaguette. Den är grymt god.

    SvaraRadera
  4. 8 timmars jästid, det var verkligen inte dåligt:) Men kryddat bröd blir det inte här hemma, ingen av oss som är så tokiga i det, tyvärr...

    SvaraRadera
  5. låter som ett riktigt gott bröd :)

    SvaraRadera
  6. Åh ibland är man bara så himla sugen på ett riktigt grovt bröd, så att man får tugga ordentligt! Alvar och Ivar är ju superbra, vad kul att du fått tag på ett recept därifrån!

    SvaraRadera