torsdag 17 mars 2011

Lingonbröd


Behöver fylla på brödförrådet och bakade därför två varianter av lingonbröd, ja lingonen ser man inte ett spår av :-), men de bli goda ändå trots att jag faktiskt inte alls gillar lingon, men i bröd så ger det bara en lite mer sötare smak. Bröd utan surdeg, som de här lingonbröden,  brukar jag skära upp i skivor och frysa in samma dag,förutom det som skall ätas de två kommande dagarna, tycker annars det kan bli torrt efter några dagar.

Lingonbröd
Det här recepet kommer från Hemmets Veckotidning nr 8/2011
 
2 mindre eller 1 stort bröd

50 g jäst
3 dl vatten, 37°
3 msk flytande honung
1 tsk salt
1½ dl lingon
8 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

Ugn 175°

Gör så här
  1. Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. 
  2. Tillsätt honung, salt och lingon. 
  3. Arbeta in mjölet och knåda tills degen släpper bunkens kanter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. 
  4. Låt jäsa under bakduk 30 min.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 1 stort eller 2 mindre bröd. Låt jäsa i smorda formar som rymmer ca 1 liter eller i en större, under bakduk till dubbel storlek
Lingonlimpa
Detta recept kommer från boken "Baka matbröd" ICA provkök, 1988

2 stycken

50 gram jäst
3 dl vatten
1/2 honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
9 dl fnt rågmjöl
4 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jäste i en degbunke. Ljumma vatten och honung och häll blandningen över jästen. Rör tills den löst sig.
  2. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degfen smidig. Spar lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Lägg egen i två smorda avlånga formar på 1 1/2 l och låt limporna jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  4. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 
  5. Linda in brödet i bakdukar medan det svalnar.

5 kommentarer:

  1. Vad du har blivit nyttig på sista tiden! ;)

    Gott att baka eget bröd, fast det är lättare att baka kakor!

    SvaraRadera
  2. Det är ju så gott med lingonlimpa. Alldeles saftigt och gott!

    SvaraRadera
  3. Lingonlimpa är jättegott! Blir saftigt och bra! Vilket recept tycker du var bättre?

    SvaraRadera
  4. Ser jättegott ut! Ska ge mig på att baka eget bröd snart det händer alldeles för sällan.

    SvaraRadera
  5. Tina: Kakor är himla gott, fast det behövs bröd här i huset också :-), inte så bra med kakor till frukost kanske :-), trots att det är himla gott

    Helena: Ja det blir allt saftigare med Lingon

    Malin: Tyckte nog att recept nr 2 var bättre, Lingonlimpan och det är det brödet som är på den första bilden, det kändes saftigare, fast man kan nog öka på mängden lingonsylt i första receptet utan problem

    Lina: Så gott med nybakat bröd :-)

    SvaraRadera